
Ortodonti Nedir
Ortodonti Nedir?
Bireyde var olan çapraşık ve uyumsuz dişlerin tespit edilmesini ve bunların en iyi şekilde problemlerinin giderilmesini sağlayan diş hekimliği alanına ortodonti adı verilmektedir.
Aynı zamanda alt çenenin anatomik olarak pozisyonunun bozuk olduğu durumlarda bunu da ortodonti hekimleri tedavi eder. Bu şekilde bir problem olduğunda yetişkin bireylerde problem çene cerrahisi ile çocuklarda ise ortodontik tedavi ve takip ile giderilir.
Bu nedenle çocukların var olan çene bozukluğu, çarpık diş problemi vb. konusunda geç kalmamak çok büyük önem arz eder. Küçük yaşlarda bu tür problemlerin tedavisi yetişkinlik dönemine nazaran çok daha kolay yapılmaktadır.
Ortodonti Uzmanlığı
Ortodonti uzmanı olabilmek için bir kişinin ilk olarak diş hekimliği fakültesi eğitimini tamamlaması ve bunun sonrasında 4 yıl ortodonti eğitimi alması gerekmektedir. Bu eğitimin sonunda birey ortodontist unvanını elde eder.
Bu tür bir alanda uzman olmak çok uzun süreli bir eğitim sürecini ve pratik becerisini gerektirir.
Ortodontide Kullanılan Tedavi Yöntemleri
Ortodontide kullanılan aletler ve teknikler hastanın yapısına ve yaşadığı problemin şiddetine göre belirlenmektedir.
- 7-12 yaş aralığında olan hastalar için çenenin anatomik bozukluklarının düzeltilmesinde hareketli aygıtlar kullanılmaktadır.
- Dişlerin şekil bozukluğunu ve pozisyonunun düzeltilmesinde ise metal braketler veya şeffaf braketler kullanılmaktadır. Küçük hastalarda daha çok metal braketler tercih edilirken bakımının biraz daha zahmetli olması ve dikkat gerektirmesi nedeni ile yetişkin hastalarda şeffaf braketler tercih edilebilmektedir.
- Dışarıdan hiçbir şekilde belli olmayan bir başka braket türü de lingual braketlerdir. Hasta vücudunda kalması gereken süre diğer braketlere göre daha fazla olduğu için daha az tercih edilmektedir.
- Braketler ile yapılan ortodonti tedavileri dışında telsiz ortodontik tedaviler de bulunmaktadır. Bunun için şeffaf plak kullanılmaktadır. Dişler bilgisayar teknolojisinin kullanımı ile yavaş yavaş doğru pozisyona getirilir.
- Kişiler yemek yediklerinde, bir şeyler içtiklerinde, dişlerini fırçalamaları gerektiğinde şeffaf plaklarını çıkarırlar ve bunun dışında kalan zamanlarda sürekli olarak plaklarını takması önerilir. Bu uygulama sadece dişlerin anatomik olarak olması gereken konuma gelmesi için tercih edilebilir. Çenenin konumda bir problem olduğunda bunu tedavi etmez.